Biskut Semperit

Biskut Semperit

Bahan-bahan

  • 2 sudu besar Susu Isian Pekat Manis MARIGOLD

  • 250g mentega/majerin

  • 95g gula kastor

  • 1 biji kuning telur besar

  • 3 sudu teh esen vanila

  • ¼ sudu teh garam halus

  • Beberapa titis pewarna merah


Bahan-bahan untuk adunan tepung:

  • 260g tepung gandum

  • 120g tepung jagung

  • 60g tepung kastard

    (diayak bersama)

Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD

Beli sekarang

Cara Penyediaan

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160°C. Alas dulang pembakar dengan kertas minyak.

  2. Untuk doh biskut, gaul mentega atau majerin, gula, kuning telur, esen vanila, dan Susu Isian Manis MARIGOLD sehingga sebati dan gebu. Masukkan adunan tepung yang diayak, garam dan gaul rata.

  3. Untuk doh merah, asingkan 6 sudu besar doh biskut dan masukkan beberapa titis pewarna merah. Isikan adunan ke dalam beg pastri dengan kepala acuan berbentuk bintang kecil dan ketepikan.

  4. Untuk membentuk semperit , gunakan acuan semperit atau kepala acuan berbentuk bintang pada beg pastri.

  5. Hiaskan biskut dengan adunan doh merah dan bakar selama 12 minit.


Tip Chef:

Doh merah boleh digantikan dengan buah ceri yang dipotong kecil

Masa penyediaan: 30 minit
Masa memasak: 12 minit
Hidangan: 8
Krimer Manis MARIGOLD (1kg / 500g)