Buko Pandan

Bahan-bahan
1000 ml Air Kelapa
1 paket (10g) Agar-agar
2 helai Daun Pandan
½ Cawan (185g) Gula
½ Sudu Makan Pewarna Hijau
1 cawan Sagu
3 cawan Air
1 sudu makan Pewarna Hijau (jika mahu)
2 sudu makan Selasih
½ cawan Air Panas
Isi kelapa muda dipotong panjang dan halus
Ais Ketul
1 tin (390g) Susu Krimer Sejat MARIGOLD Chef’s Selection
1 cawan (185g) Susu Pekat Krimer Manis MARIGOLD
1 gelas (250ml) Susu MARIGOLD HL
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Larutkan Agar-agar dalam Air Kelapa dan masukkan Daun Pandan, ½ cawan gula dan pewarna hijau, masak hingga mendidih kemudian tapiskan ke dalam loyang saiz 8 inci. Rehatkan dalam peti sejuk hingga kental lalu potongkan dadu dan ketepikan
Masak 1 cawan Sagu, 3 cawan air bercampur 1 sudu pewarna hijau hingga Sagu Jernih dengan api sederhana (sentiasa kacau). Kemudian sagu ditapis, siram dan lalukan air untuk membuang kanji dan ketepikan sagu tersebut
2 sudu besar Selasih direndam ke dalam ½ cawan air panas. Kacau hingga sebati dan biarkan selama 10 minit.
1 biji isi kelapa muda potong memanjang dan ketepikan
Masukkan ais, 1 tin Susu Krimer Sejat MARIGOLD Chef’s Selection, 1 cawan Susu Pekat Krimer Manis MARIGOLD dan 1 gelas Susu MARIGOLD HL, Jeli Hijau dadu, Selasih, Sagu, Isi Kelapa dalam mangkuk hidang. Enak dihidang sejuk.
*Pewarna hijau boleh digantikan dengan warna asli daun pandan yang dikisar dengan sedikit air dan ditapis patinya.
*Untuk hidangan boleh ditambah juga dengan Nata De Coco, Ais Krim dan lain-lain.
