Crumble Epal dan Buah Kurma

Bahan-bahan
250g tepung naik-sendiri
1 sudu teh serbuk rempah campuran (diayak bersama)
250g mentega, dipotong dadu
200g emping oat
4 sudu besar madu
1 kuning telur
¼ cawan Susu Sejat Penuh Krim MARIGOLD
Bahan-bahan untuk inti:
300g buah kurma, dibuang biji dan dihiris
3 epal hijau, dikupas kulit, dibuang empulur dan dipotong nipis
¼ cawan jus lemon
Lapisan kuning kulit 1 biji lemon
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Sapukan sedikit mentega pada acuan pembakar berukuran 9 x 9 inci (disyorkan bawah kuali penaik tersebut boleh ditanggalkan).
Untuk membuat crumble, masukkan campuran tepung dan rempah campur yang telah diayak ke dalam mangkuk. Masukkan mentega ke dalam tepung dan gaul sehingga menjadi seakan-akan serbuk roti. Masukkan oat, madu, kuning telur dan Susu Sejat Penuh Krim MARIGOLD dan gaul sehingga sebati.
Tekan 2/3 adunan crumble ke dalam acuan pembakar dan ratakan dipermukaannya. Kepalkan adunan crumble yang selebihnya menjadi bebola, balut dengan plastik pembalut berpaut dan simpan di dalam pendingin beku untuk digunakan kemudian.
Campurkan bahan-bahan inti dan masak di atas api rendah selama 8 minit. Biarkan ia sejuk.
Masukkan inti yang telah sejuk ke atas adunan di dalam acuan pembakar dan ratakan. Kemudian sagat crumble beku di atasnya. Bakar selama 50 minit atau sehingga warnanya menjadi sedikit kekuningan. Biarkan ia sejuk sebelum memotongnya.
Campurkan jus lemon dengan epal untuk mengelakkan warnanya bertukar menjadi perang.
