Kuih Talam Kacang Merah

Kuih Talam Kacang Merah

Bahan-bahan

  • 100g kacang merah, dimasak

  • 100ml air

    (kisar bersama)


Bahan-bahan untuk lapisan kacang merah:

  • 60g tepung beras

  • 80g tepung ubi kayu

  • 10g tepung kacang hijau

  • 100ml air

  • 50ml Krimer Sejat MARIGOLD

  • 120g gula kastor


Bahan-bahan untuk lapisan putih:

  • 30g tepung beras

  • 40g tepung ubi kayu

  • 5g tepung kacang hijau

  • 100ml air

  • 100ml Krimer Sejat MARIGOLD

  • ½ sudu kecil garam halus

    (gabungkan)

Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD

Beli sekarang

Cara Penyediaan

  1. Untuk membuat lapisan kacang merah: Campurkan bahan-bahan untuk lapisan merah bersama-sama dengan kacang merah dikisar, kacau berterusan sehingga gula larut. Biarkan selama 2 jam.

  2. Untuk membuat lapisan putih: Campurkan bahan-bahan untuk lapisan putih dan biarkan selama 2 jam.

  3. Sediakan pengukus. Apabila air mula medidih, letakkan dulang keluli tahan karat segi empat berukuran 15cm x 11cm x 4cm selama 5 minit ke dalam pengukus. Masukkan ½ cawan adunan kacang merah dan kukus selama 5 minit atau sehingga ia mengeras. Ulangi proses untuk 3 lapisan seterusnya.

  4. Akhir sekali, untuk lapisan terakhir, tuangkan ½ cawan adunan lapisan putih dan kukus selama 15 minit sebelum keluarkan and meyejuk. Ulangi proses untuk lapisan lain.

  5. Keluarkan and biarkan sejuk sebelum memotong menjadi kepingan.


Tip Chef:

Pastikan setiap lapisan kuih telah mengeras sebelum lapisan lain dituangkan ke atasnya.

Masa penyediaan: 20 minit
Masa memasak: 30 minit
Hidangan: 4
Krimer Manis MARIGOLD (1kg / 500g)