“Sweet Reunion Dessert (Tang Yuan)”

“Sweet Reunion Dessert (Tang Yuan)”

Bahan-bahan

Bahan-bahan bebola nasi:

  • 180g tepung beras pulut

  • 90ml air mendidih

  • 100ml air

  • Beberapa titik pewarna kuning, hijau atau merah


Bahan-bahan air manisan:

  • 800ml air

  • 8 biji kurma merah cina, dibuang biji

  • 100g gula

  • 100ml Krimer Sejat MARIGOLD

  • 3 daun pandan, diikat

  • ½ sudu teh garam

Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD

Beli sekarang

Cara Penyediaan

  1. Untuk sediakan air manisan, panaskan 800ml air sehingga mendidih, masukkan kurma merah, gula, Krimer Sejat MARIGOLD, daun pandan dan garam. Masak dengan api sederhana dan kacau sehingga gula menjadi larut. Tutupkan api.

  2. Campurkan tepung beras pulut dengan air mendidih dan kacaukan dengan sudu kayu. Kemudian tambahkan air sedikit demi sedikit semasa mengacau sehingga terbentuknya doh.

  3. Bahagikan doh kepada 3 dan warnakan setiap dengan warna yang berlainan. Jadikan bebola kecil.

  4. Didihkan air, kemudian masukkan bebola nasi pulut dan masak sehingga bebola timbul. Tapiskan air dan masukkan bebola ke dalam air manisan.

  5. Ia boleh dihidang panas atau sejuk.


Tip Chef:

Untuk rasa yang berbeza, daun pandan boleh digantikan dengan halia sebesar 4cm.

Masa penyediaan: 30 minit
Masa memasak: 20 minit
Hidangan: 6
Krimer Manis MARIGOLD (1kg / 500g)