Bebola Nasi dengan Ebiko

Bahan-bahan
250g beras Jepun
100g Susu Isian Sejat MARIGOLD
300ml air
1 sudu kecil garam
1 tab ebiko (telur udang)
1 paket perasa beras Jepun (36g)
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Campurkan beras, Susu Isian Sejat MARIGOLD, air, garam dan masak dalam periuk nasi. Kemudian biarkan nasi sejuk sebelum menggebukannya.
Taburkan perasa beras Jepun ke dalam beras dan gaul rata.
Masukkan nasi yang telah dimasak ke dalam acuan bebola beras atau masukkan 2 sudu nasi ke dalam sekeping pembalut plastik, (cling wrap), kumpulkan bahagian tepi plastik dan putar untuk membentuk bebola beras. Ketepikan dan mengulangi proses dengan nasi seterusnya.
Sebelum menghidang, tanggalkan pembalut plastik dan letakkan ebiko keatas bebola beras.
Acuan bola nasi mudah didapati di kedai-kedai barangan Jepun.
