Paha Ayam Percik Dipanggang Dengan Arang

Bahan-bahan
Bahan-bahan perapan ayam: (untuk dilumur dan diperap semalaman)
400g paha ayam, dibuang tulang
200g bawang besar, dikisar
60g bawang putih, dikisar
10g serai, dikisar
250g kuah percik (lihat resepi dibawah)
5g daun ketumbar, dicincang halus
5g daun bawang, dihiris halus
5g daun selasih
Garam
Gula
Serbuk kunyit
Lada hitam
Minyak masak
Bahan-bahan untuk kuah percik:
100g serai, dihiris
10g bawang putih, diketuk
10g cili kering, direndam air panas
5g buah keras, diketuk
10g halia, dihiris
100g bawang merah, dihiris
5g kunyit
130g Susu Isian Sejat MARIGOLD
4g gula
2g garam
50g santan
60g minyak masak
5g mentega kacang
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Kisar halus serai, bawang putih, cili kering, buah keras, halia, bawang merah dan kunyit.
Tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.
Tambahkan Susu Isian Sejat MARIGOLD, santan, gula, garam dan mentega kacang, masak sehingga kuah pekat. Ketepikan.
Bakar arang ke suhu sederhana panas.
Panggang ayam menggunakan besi pemanggang atau pencucuk buluh, balik-balikkan ayam beberapa kali untuk memastikan ianya masak rata.
Apabila hampir masak, percikkan kuah percik tadi ke atas ayam dan teruskan panggang sehingga masak dan garing.
Panaskan baki kuah percik dan hidangkan bersama ayam.
Hiaskan ayam dengan daun ketumbar, daun bawang dan daun selasih.
Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.
